Want your
own Fotopage?








 
Selamat Datang Ke Dunia Sulaman Manik, Labuci & Benang@Noramanik



By: Nora Manik

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 6-Mar-2008 06:59 Email | Share | Bookmark
CROSS BEADS STITCH

 
 
 
 
Work in Progress -
By 11th March kena siapkan. "Ini baju persatuan,"kata mak Long. "Kalau boleh, biar nak nampak exclusive". Amboi Mak Long... Vogue Mak Long... Jangan tak vogue!!!!

Bajunya plain, kainnya songket. Malangnya contoh @ perca kain songket tak diposkan sekali bagi memudahkan design sulaman manik direka. Hanya berpandukan gambar yang dikirim melalui MMS.
Sebenarnya Mak Long nak bunga2 ala awan larat, tapi cam tak kena kalau dipadankan dengan corak geometri kain songket. Tapi teringatlah my sifu, Pn. RJ said, kalau corak kain geometri, nak digandingkan dengan bunga2 ala awan larat, macam tak kena. Seb bek Mak Long setuju... Janji dia kata, nampak cantik and exclusive.

So lepas belek2 blog yang ada, ternampak design yang berkenan di blog Arry, cuma I ubah sikit2, instead of buat manik tabur, I buat ala2 cross stitch style, (follow idea designer masa tengok TV9. Sebenarnya nak tengok Noraini masuk TV, tapi tetiba keluar pulak topic jubah yang dijahit manik, tu yang terpegun tengok...cantiknyer)

Akhirnya siap gak baju Mak Long nih... Inilah hasilnya. Lebih kurang seminggu gak nak siapkan...
One thing nak share dengan u all, kalau kita jahit cross stitch nih, benang kat bahagian belakang tuh akan nampak lebih kemas dan teratur... berbanding dengan manik tabur... benangnya agak berselirat skett...Anyway.. sorry, tak dapat nak share gambar jahitan belakang tu sebab terlupa nak ambil, dah pos baju tuh, baru teringat...









Quote:

Lina => Thanks. Hopefully cubaan pertama nih berjaya...
Rianur => Sabo dek nur... jangan tak sabo... Seswai dengan nama design manik tabur sebab habis manik2 bertaburan atas lantai. Kena 'kirai' dengan anak daraku ... Uwa tak pasal2 kena kutip satu persatu..
Cici => thanks.
Kak Dina & Beauty&TheBeads => Tima kasih... U all punya jahitan & design pun very adorable....

Ifa => Nak jahit x stitch nih, mesti jahit line by line, manik mesti pakai manik 2 cut @ silinder dan ketika nak jahit, manik mesti dijahit serong satu persatu. Jahit keliling sehingga jumpa manik yang pertama. Lepas tuh, baru sambung line yang ke 2 dan pastikan ianya kelihatan seperti huruf X. Harap2 dengan penerangan ini, boleh membantu Ifa. Selamat Mencuba...

Rez => Thanks so much for your sincere comment . Cuma I nak mintak tolong u sikit.. Boleh tak kalau u emphasize nak repair a little bit kat bahagian mana.. Boleh guna for future punya task.

Zatul => Memang kena lukis dulu design nih sebab nak pastikan bila manik dah dijahit, akan nampak sama saiz coraknya... Lukis atas kertas dulu pastu baru transfer kat atas kain. Try lah buat, sure boleh punyer.....

Mollie=> Thanks...




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net