Selamat Datang Ke Dunia Sulaman Manik, Labuci & Benang@Noramanik



By: Nora Manik

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 22-May-2008 03:50 Email | Share | Bookmark
SHIMMERING FLORA - MEABADI

Before - Without beads and sequins
After......
After.....
Baju meabadi... Batik chiffon. Cantik... Design nih Meabadi nak jahitkan tangan sahaja..

Alhamdulillah, ramai pengunjung FP Noramanik berminat dengan design nih... Ada segelintir yang tanya sesuai pakai kain material macamana... Kain mana yang sesuai, kain plain ke atau kain bercorak...? Kalau boleh, nak jahit manik nih, I lebih suka jahit kat kain yang bukan jenis chiffon nipis.. sebab susah nak jahit.. silap2 dengan manik2 pun boleh tertembus keluar dari kain tuh.. Sesetengah orang suka letak interfacing dulu... but again... it's a kind of tidious work. Kadang2 ada yang complaint, kenapa kena letak interfacing...

Kalau pakai kain plain pun cantik, nak pakai kain bercorak pun cantik, tapi jangan heavy design sebab nanti sarat dan tenggelam pulak sulaman manik dan sequin yang telah dijahit tuh..

For Meabadi, hopefully me suka design dan berpuas hati...









Quote:
Nonie & Lil => Design nih, kalau u nak try buat. Placing / Jahitkan dulu bunga, kalau putih, putih jek. dah habih jahit bunga putih, jahit bunga hijau gelap jek.. dan seterusnya... got it?

Nor => Thanks Nor... Yup, memang worth it...

Unnamed = > Ye ker... Alahai terima kasih ... Suker kita... kalau tuan baju suke, kita pun suke....

Glamstarz = > Awak...kita dah visit fp awak, awak punya design pun cantik lah... Teruja tengok... jom kita study together2....

Haida = > Kalau concentrate, less than 1 week. tapi akak tak bleh ikut itu time frame maaa... akak ada kelija lain loh...

Saffi => Terima kasih. Design ni memang ketul2. Kak Nora jahit satu persatu atas kain tu sendiri. Kadang2 kat kedai, Kak Nora pun pernah ternampak, diaorang jual bunga seketul2. Tapi design lain la...

Sara => Thank you, anyway please refer to other SF pages.

Lin=> Can i have ur email add pls? Thanks.

Cekgu Lynn => Salam perkenalan C.Lynn.... Hajat di hati memang nak pergi... InsyaAllah, semoga hajat ini diperkenankan Allah satu hari nanti. Lynn dah beli belum buku RJ? sebab dalam buku RJ memang ada ditunjukkan cara membuat bunga menggunakan labuci dengan jelas dan terang. Kalau belum, meh beli dengan cek... Cek ada juai...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net