Selamat Datang Ke Dunia Sulaman Manik, Labuci & Benang@Noramanik



By: Nora Manik

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 15-Sep-2008 03:46 Email | Share | Bookmark
SULAMAN BENANG

 
 
 
 
 
Sebenarnya nak tunjuk gambar nih dah lama tapi tak berkesempatan... Busy yang amat...

FYI, inilah gambar sulaman benang dan manik di jeans I. Satu I punya, satu Lily punya. Inilah hasil tunjuk ajar RJ bagi membolehkan outcome nih dimuatkan dalam buku barunya..

Macam tak percaya bila dah siap...Memula jahit tuh, rasa macam ntah ek... Sebab tak nampak lagi gambaran sebenar, jadi macam blur blur jek..

Nora : "Benda apa yang aku buat nih Ly..."
Lily : "Ntah... macam ular pun ada... macam naga pun ada.."
Nora & Lily :

Jadi bila dah siap... inilah hasilnyer... Cantik jugak... (sendiri puji ler.. orang lain tak nak puji pun takper...)

Pengalaman first time buat sulaman benang... Seronok... Bila dah pegang material, memang kejap jek buat. Yang bestnya sulaman benang nih, tak payah susah susah nak tangguk manik atau sequin. Selagi benang di jarum tak habis, selagi tulah jahit... layan jugak aaaa...

Jeans nih murah jek, tapi bila dah siap tuh, nampak mahal ler. Reasons... I jahit sendiri sulaman benang tuh... pastu takde orang lain pakai... I sorang jek pakai... (kalau orang lain kata, biasa jek... nothing special... up to them, but for me, it is pricelesss...)

Bila dah tau sikit2 sulaman benang nih... sibuk nak jahit jeans untuk my 3 little heroes and d 1 n only little princess (chehhh macamla sempat nak jahit... takper berangan dulu...)

Cakap pasal baju anak... Frankly speaking, I sememangnya tak jahit lagi pun sulaman manik untuk anak dara I, Aisya, tak sempat... (biasalah tu... tukang jahit memang cam tu pe'el dia...).

Lagipun baju tuh, masih kat JB, mak I tengah jahit.
InsyaAllah, sempat kot nak jahit masa balik JB sebelum hari raya ...

kalau sempat, I nak buat design SF untuk Aisya yang baru setahun jagung tuh... tapi buat kat leher jek, kalau buat kat tangan habis muka nanti, digosok2 tangan kat mukanya tuh...
InsyaAllah, kalau sempat projek untuk Aisya nih, I akan share gambar Aisya with her 'Shimmering Flora'.



Sulaman Benang dan Manik/Sequins - Jeans Nora






Sulaman Benang dan Manik/Sequins - Jeans Lily




Quote:

riena => Thanks Riena.... . Tak paham... nak ambik tempat akak ker nak ambik tempahan kat akak... (kalau nak ambik tempahan bleh... nak ambik tempat... Kak nora nak duduk kat mana... Just kidding..
Ye ke nak hantar jahit jeans kosong, nak buat nama...? Okay, nak buat nama yea... InsyaAllah, tunggu kak Nora open tempahan sulaman benang yek... tapi bukan sekarang k...

lily=> Yup... memang betul cakap Zamri tuh... nanti aku 'buat sulaman benang' kat jeans2 dia ehhh... ... Sure lepas nih Zamri sorok jeans2 kesayangan dia tuh...

Cassy=> yea saya stuju denga pendapat awak. kadang2 bila dah tengok banyak sangat bunga sana sini pun boring jugak. insyaAllah, saya pun tengah cuba2 buat sulam corak. tq yea, saya suka cadangan awak...




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net