Selamat Datang Ke Dunia Sulaman Manik, Labuci & Benang@Noramanik



By: Nora Manik

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 20-Nov-2008 15:50 Email | Share | Bookmark
SUTERA BATIK - KAK ZURAIDA (2)

 
 
 
20 November 2008
Alhamdulillah, Finally siap baju Kak Zuraidah nih. Rasanya macam dah terlalu lama I pegang baju nih…. Taburan manik yang nipis di bahagian leher dan lengan dan dihiasi bunga kecil bagi menambahkan seri. Taburan manik halus di leher, I buat ala-ala necklace. Manakala sulaman manik di bahagian badan, hanya tertumpu di bahagian 3 bunga yang besar itu. I thought of giving a little bit more glitters around the flowers, tapi takut overdo, Kak Zuraidah pun dah pesan, do not overdo it, emm… cukuplah tuh…

So here it goes… Cukup episode baju Kak Zuraidah untuk kali ini. Mana tau ada rezeki, kita sambung episod baju Kak Zuraidah pada masa akan datang. InsyaAllah....





13 November 2008

Baju kak Zuraidah yang ke2. Masih lagi dengan kain suteranya. Still buat yang simple tapi biar nampak eksklusif dan elegan dengan taburan manik dan labuci yang tidak keterlaluan di bahagian tangan, leher dan badan. U all pun tahu kan... sutera batik esp. lukisan tangan memang mahal, jadi kena berhati2 supaya tidak merosakkan kualitinya.

Anyway, baju ni masih belum siap sepenuhnya. Hanya siap di bahagian badan dahulu. Seperti biasa, atas permintaan Kak Zuraidah, entry ini sebagai tatapannya untuk diberi komen yang selanjutnya.

Alhamdulillah, bajunya yang pertama, Kak Zuraidah suka dengan hasil make over baju-baju koleksi yang sedia ada.



Quote:

1. Aisyah=> Thanks Sya, bunga tu memang color biru, so kak mai cuma embellish the flowers dengan manik dan labuci (smallest size) with difference tone of blue colours. Bahagian tengah intinya warna ala-ala merah... so again, kak mai mix the colours, Nak copy...? Silakan...

2. Mrgburn=> Ada... Sulaman manik labuci bukan setakat untuk kaum wanita sahaja. I pun ada jahit manik untuk baju melayu lelaki, kebanyakkanya untuk dipakai semasa hari pernikahan... .

3. Siti=> Thanks Siti.

4. Riehana=> Thanks Riehana... InsyaAllah, baju u pun nanti I jahit cantek2 yea..

5. Mira=> Thank you Mira... Combination colour tuh, sebenarnya Kak Nora just highlight, follow ikut colour yang sedia ada di atas kain sutera itu.


6. BNTB=> Thanks to you too. Yes, Nice to have someone like u, sharing some info, tips and hobby together.

7. Kak Mimi=> Thanks kak Mimi. Semangat nak mencuba kak Mi (walaupun belum pernah menjahit sebutir manik/labuci dan pernah menempah jahit dengan Nora), serta keceriaan Kak Mimi and the geng, memang best. Lagi satu thanks sebab pinjamkan baju untuk dipamerkan dan dikongsi dengan kawan2 yang lain.

8. Mira=> Thanks for da compliment Mira, Alhamdulillah. Anyway, Mira pun skrg ni pun ok apa, ligat dengan tempahan SF , bagus lah cam tuh, tanniah dari Kak Nora, keep on beading ya dan kuatkan semangat. Jgn lupa keep on supporting others too

9. Riehana=> Itulah, tadi I call Kak Zuraidah, tapi hubby dia yang pick up, hopefully K.Zuraidah dah tengok outcome nih and suka.

10. Izan=> Tq Izan.. Demam manik eh... ? hehehhehe, Izan, tak yah risau, cik abang awakkan Doctor, ada clinic sendiri, senang Dr. depan mata. Anyway, get well soon. take care.

11. Nonie=> Thanks Nonie... sebenarnya tak tau nak buat camno... idea tu datang last minute, buat jeklah... bila dah jadi tunjuk kat kawan2 opis, hehehhehe, dia orang pun kata cantik... ada yang suruh tambah itu dan ini, tapi tuan badan kata biar simple... itulah hasilnya.

12. Nurul=> Terima kasih, jomlah join class akak, tapi bulan 12, tarikh belum decide lagi.. Nanti u tengok FP Kak Nora yea. Nanti I buat pengumuman bila kelas yang akan datang akan diadakan.

13. Kak Chu => Salam Kak Chu, nanti I email kat u on the pricing. Thanks.

14. Faizal => Bak kata pepatah, "Alah bisa tegal biasa", Insya-Allah.




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net