Selamat Datang Ke Dunia Sulaman Manik, Labuci & Benang@Noramanik



By: Nora Manik

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 14-Dec-2008 00:57 Email | Share | Bookmark
AFTER CLASS SESSI 4/2008 - 13/12/2008

 
 
 
Pertama kali, terima kasih atas kehadiran para peserta kali ini yang rata2nya tinggal di negeri Selangor, KL, Melaka dan Pahang. Buat kawan2 yang datang dari jauh, Ju dan Kak Yasmin, mahupun kawan-kawan yang lain, pengorbanan yang dilakukan demi menghadiri class yang I anjurkan, personally buat I rasa seronok dan terharu. Alhamdulillah, bertambah lagi kawan2 I yang mempunyai minat dalam dunia Sulaman Manik dan Labuci. Kehadiran, sokongan dan pengorbanan yang dilakukan memberi kesedaran pada I untuk bersungguh2 berkongsi ilmu agar wang RM200 yang dilaburkan tidak sia-sia begitu sahaja. I really believe in sharing with others. I hanya buat apa yang termampu dan terbaik, dan selebihnya terpulang kepada Allah untuk menentukan tahap keikhlasan hati masing-masing. InsyaAllah….

Rata-rata peserta pada kali ini memang tidak pernah menghadiri mana-mana class sulaman manik except for Nariza. (Thanks Nariza sebab sudi datang ke kelas I untuk mendalami ilmu Sulaman Manik, Labuci). Ada juga yang tak pernah jahit walau sebutir manik. From my observation, most of them are fast learners dan nampak kesungguhan yang ditunjukkan. Biarpun Zana dan Tasha tiba lewat sedikit, namun laju betul diaorang jahit, dah boleh catch up. Ada yang di antara mereka pada awalnya memang nampak kekok memegang jarum dan sebagainya, but towards the end of last 20 techniques , hmm... bak kata diaorang... umpama PRO... . Anyway, takpe, biar jahit lambat, biar ada jarum yang patah, biar benang selalu tersimpul, biar make up dah takde bayang ... biar mengalami ‘krisis dalaman’(seperti yang Ernie / Diyana katakan) , yang penting u all faham teknik dan selepas nih dah boleh lepas untuk jahit baju sendiri mahupun ambil tempahan.

Seronok ada kawan2 yang berkongsi minat yang sama, kehadiran Kak Izan yang datang ketika membeli manik dari Zai dan manik dan labuci yang I bawak dari Rosita Jaafar, secara tak langsung telah berkongsi ideanya satu lagi teknik yang lebih mudah dan cepat untuk menjahit design Shimmerring Flora. I pun sebenarnya eager nak tau dari Kak Izan bila kami berbual on the phone. Dia cakap dia discover satu teknik ni yang boleh mempercepatkan lagi jahitan SF. Setelah dapat tips dari Kak Izan, Yes, memang diakui, lagi cantik lagi menarik dan lagi cepat…. Thanks Kak Izan for sharing the tips. Kadang2 teknik dah ada dalam buku atau kita pernah came across that teknik, tapi manalah kita nak ingat suma benda dan kadang2 kita tak terfikir pun bila nak apply teknik tuh… Bestnya Kak Izan... (Appreciate your tips so much... Actually I have few more request for SF yang perlu disiapkan segera).
That is why, segala nota dan reference mesti ada, ( ni nak promote sekali lagi pada sesiapa yang belum beli buku Rosita Jaafar on Sulaman Manik, Labuci, Benang, Crystal ), tak rugi beli buku-bukunya. Memang worth it / berbaloi. Bila kita nak jahit, kalau ketandusan idea, boleh belek2 buku-buku, nota2 yang ada, InsyaAllah, idea tu akan datang bila u dah faham apa yang u nak buat. Kalau tengok magazine, atau gambar2 yang ada, tapi tak tau teknik menjahit pun susah jugakkan... Lagi satu, seronok ada kawan2 yang minat jahit manik nih. Boleh berkongsi idea.

Tahniah kepada Tasha dan Nora sebab berjaya memenangi cabutan bertuah dengan memperolehi sample jahitan dari Lily and I. (Rezeki both of you yang tak dapat hadir pada kelas sebelum ini walaupun Tasha dah bayar deposit lebih awal dan Nora dihospitalized di saat akhir class yang lepas diadakan).

Akhir kata, sebagai insan biasa, Lily and I tak lari melakukan kesilapan, dan seandainya terdapat kesilapan dan kekurangan, salam kemaafan yang dapat kami hulurkan.







Quote:

1. Sally=> Thanks dear... nanti kak nora email no. tel Kak Yazmin.. boleh jumpa dia kalau nak tau and tengok live teknik yang baru yang macam Kak Izan ajar tuh...

2. Kak Izan=> nora dah try teknik tuh malam tadi... fuh lega.... cepatlah siap SF nih... No. tel Jue nanti saya bagi thru email...

3. Haslina => Welcome to my FP. Thank u so much for your visits. Nanti rajin2 lah singgah FP I kay...

4. Ernie => Thank you so much for your sincere comment and support. Lepas nih make sure u jahit sendiri tau manik2 untuk baju nikah u nanti. . Participants yang masuk class kak Nora semua best2, sambil jahit sambil buat jokes... takdelah boring and stress sangat kan... Sedar2 dah petang, dah siap 20 teknik. Memang lama class kak Nora, because I want to make sure all of you faham and berbaloi..

4. Diyana=> Thanks Diyana, Alhamdulillah, semoga rezeki kita sama2 murah kay... Dah tunjuk mak dah jahitan awak...? Mesti mak awak kata... Pandainyer.....

5. Zana=> Zana ni happening jugak macam Jue... Kesian awak sesat bagai... Namun Alhamdulillah, bestnya Zana dapat catch up all the techniques and yang penting u gain some confidence bila nak jahit baju2 keluarga, kawan2 dan customer... Keep in touch, salam untuk Ely, semoga MIL dia getting better...

* Kesian Jue tak bleh comment, opis dia kan dah blog FP... takper, nanti kita tunggu komen dia....*

6. Azjue=> Officially Kak Nora dah buat kelas ke-4 ni di tempat yang sama seperti yang dinyatakan di dalam iklan. Buat masa ni belum buat kat luar lagi tapi kalau ada permintaan secara berkumpulan akan Kak Nora consider. By the way, thanks for stopping by

7. Nora=> Nora nanti bagi kak nora awak punya FP yea... boleh tengok gambar2 yang u ambik masa dalam class, pakai camera canggih tuh... . Happy beading... N jaga kesihatan selalu, jangan sampai kena attack lagi dengan asthma. Jangan makan asam tu lagi.. memang 'kurang asam tul' asam tuh..

8. BNTB=> Alhamdulillah, syukran jazillah.. Ala, Izan redah jek... memula memang ada camera shy , strage fright, tapi slowly it will fade away... sebab dah seronok jumpa kawan2 yang punya hobby yang sama...

9. Dayang=> :shy; thanks Dayang, for your comment and support. Macamana dengan pertandingan jahit manik last friday, Cayalah Dayang... ceritalah pengalaman Dayang, kemenangan berpihak di sebelah Dayang. Nanti boleh participate dalam RJ punya contest pulak yea...


10. Dayang=> Azila... ala panggil jek Nora @ Kak Nora... segan sebenornya orang panggil2 saya cikgu...

11. Dju=> Cayalah Dju... dah belajar SF and posing dengan SF tuh, wajib buat SF lepas class, kalau tak untuk client buat untuk diri sendiri...nanti takut luper kan... Anyway, congrats sebab mempunyai 'semangat juang 'yang tinggi.. .








View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net