Selamat Datang Ke Dunia Sulaman Manik, Labuci & Benang@Noramanik



By: Nora Manik

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 12-May-2009 05:42 Email | Share | Bookmark
SULAMAN BENANG - TUDUNG BEAUTY

 
Pertama sekali, sulaman ini adalah HASIL IDEA dari my mentor, RJ. Ikutkan hati memang saya nak letak jek manik tabur selayang pandang. Pada saya itulah sulaman paling cepat siap dan senang untuk diacukan dengan jenis kain yang digunakan. Tapi bila RJ dah ambik kain tuh dan menjahit sedikit contoh atas kain itu, maka berkecailah mentol idea saya sekelip mata. Melihatkan hasil sulaman contoh tuh, pelbagai soalan bermain2 di fikiran saya. Boleh ke aku follow design tuh dan yang penting sekali sempat ke nak siapkan sebelum majlis diadakan. RJ bagaikan faham bila melihat muka saya yg kejap sengih, kejap kelat.. ”Don’t worry..sulaman ni cepat siap, tak payah lukis2, malah hasilnya akan nampak begitu manis apabila dipakai”.. Terkebil2 mata saya... Akhirnya saya sahut jugak ’cabaran’ yang diberikan. Setelah selesai menjahitnya, memang betul kata RJ. Hasilnya memang menggembirakan hati saya, tempoh menjahitnya memang cepat (walaupun pada asalnya terkial2 kerana tidak berpandukan lakaran..)” Tulah.. lain kali jangan lawan cakap cikgu... Cikgu suruh buat, buat jek… adalah sebabnya bila disuruh buat cam tu…: Itulah kata RJ apabila saya mengucapkan terima kasih sambil bercerita tentang gelodak perasaan apabila disuruh buat sulaman yang disuruhnya.
Yess… I berterima kasih sangat pada RJ… Tanpa didikan dan segala teguran yang diberikan… belum tentu I dapat menghasilkan sulaman yang menjadi idaman hati, tidak hanya sekadar menelan air liur sambil menatap sulaman yang cantik2 yang terdapat di butik2 dan majalah2. Sekurang2nya dapatlah pakai jugak sehelai dua helai baju bersulamkan manik yang cantik2...




Quote:

1. Anggerik Rima=> Thanks…

2. Beading Passion=> Flower sequins tu ada yang beli dengan Zai dan ada yang I beli dengan RJ. I pakai 2-2 size.

3. Ai=> Kelas sulaman benang akan diikhtiarkan seperti yang dijanjikan. InsyaAllah pada 20 Jun 2009, Cuma kak Nora belum officially announce in my FP. Apa2 hal pun… semoga semua berjalan dengan lancar.

4. Anggerik62=> Gambar2 baju purple dan lain2 tuh, frankly speaking saya memang tak pernah lagi ambil gambar baju2 tuh dan belum boleh lagi dipublishkan di FP saya sebab masih lagi menjadi hakcipta FTIM sehingga diberitahu kelak. Sabar yea…

5. Hanim=> Yezza… tudungnya yang cun..

6. Kak Erra=> Buat sulaman benang ni memang layan.... tak yah susah2 tangguk manik/sequin.
Personally memang saya pun sukerrrr sangat design nih.. nampak sweeett jek.. (Adakah saya tekan lif masuk sendiri...? Oohhh tidak!!!!) Hasil idea memang 100% from her... Saya cuma tolong jahitkan jek kak..

7. Kak IzanBeauty=> Uii.. udah2lah gambo teman tuh...tunjuk gambor tudungnya udohlah yek. Tudung yang Kak Izan buat tu memang lawo bebeno...

8. Kak Izan72=> A'ah tudung hari tuh yang Izan Beauty jahit tuh... Nak tiru...? Apa plak tak bleh, cik esah nih pun.....

9. Zue=> Zue, Kak Nora nak tinggalkan jejak kat Blog awak, susah la pulok. Kak Nora comment dari jauh yea (moga2 awak dapat membacanya). Memang cantiklah awak punya sulaman benang, sweet, kemas, menarik dicombinekan dengan manik... Me loike them all... Nanti boleh tak kak Nora tiru design tuh?) Pada kawan2 yang sedang membaca, pergilah jengok rumah Zue yang meriah dengan jambangan bunga2 sulaman benang... sure u all pun suka..

10. Kak Dzila=> Nak jahit adalah dalam 2-3 hari (bukan 'full swing' ehhhh).. Kalau jahit kat baju kurung plain pun lawo...

11. Zie=> Ala Zue..small matter... kak Nora tengah jahit baju sis in law, sulaman benang & manik jugak... nanti kita tengok hasilnya nanti yek. Tak bleh challenge awak lagi.. Kak Nora masih banyak yang nak kena improve lagi.

12. Afi=> Ye... Kak Nora pun setuju dengan pendapat awak... Itulah satu2nya tudung CT Beauty yang kak Nora ada.

13. Balkis=> Betul3... semanis Balkis yang berdarah manis nih... Hai awak... menghitung hari nampak...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net