Want your
own Fotopage?






 
Selamat Datang Ke Dunia Sulaman Manik, Labuci & Benang@Noramanik



By: Nora Manik

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 6-Sep-2010 07:32 Email | Share | Bookmark
KANTA PEMBESAR

Ada lagi satu alat sampingan yang digunakan bagi melihat gambar2 sulaman manik dengan lebih jelas. Nak tau apa dia. U all pernah tengok Kanta Pembesarkan....? Hah... benda tuhlah yang menjadi salah satu alat yang wajib ada dalam beg jahit 'doremon' saya.

Dah lama jugak saya guna alat nih. Ceritanya bermula bila saya berborak dengan salah seorang peserta yang menyertai bengkel yang dianjurkan pihak FTIM di Subang.

Ada sorang kakak nih (maaf tak ingat namanya), dia kata "Akak gunakan kanta pembesar nak tengok design manik dalam majalah" Spontan saya ketawa bila akak tuh berterus terang dengan saya. Sebabnya saya tak terfikir pun nak guna kanta pembesar. Boleh ke kak... macam kelakar jek... yo yo ooo jek.... siap ada kanta bagai..."
Akak tu siap sound saya... "Ehhhh... awak jangan ketawa...ada gunanya... awak memang nampak clear gambar2 tuh bila guna kanta pembesar. Tak caya, balik nanti, awak beli kanta tuh. mesti awak sukalah..." Iyolah kak, nanti saya beli yea. Masa tu saya macam endah tak endah jek..

Dah beberapa hari saya memang tak ingat pun langsung cadangan akak tu mengenai kanta pembesar nih. Tapi bila tiba tengok majalah, saya mula merenung majalah tuh. Kalau boleh tembus dah lama tembus majalah tuh. Sampai terpusing2 majalah tu saya kerjakan. Macamana aku nak tengok nih... kecik toet gambar nih... Masa tuh barulah terpikir, kata2 akak yang saya jumpa tuh mungkin ada benarnya... Apa lagi, saya pun dengan segeranya pergi ke kedai stationery dekat depan rumah saya tuh.. (nasib baik dekat...)

Akhirnya dapat jugaklah kanta tuh... Punyalah suka, tak sabar2 nak cuba tengok gambar baju manik dalam majalah tuh. Balik rumah, satu persatu mukasurat majalah dibelek, muka yang kelat tadi mula tersenyum puas... Gambar yang kecik toet tuh.. mula jelas, jerawat model tuh pun boleh nampak...

Bila dah kusyuk sangat, mulalah suami saya tegur, "apahal dia nih tengok majalah sampai pakai kanta. Rabun ke bini aku nih..." Malas saya nak layan sebab tengak syiok menelek majalah tuh. Dia ketawakan saya bila dia dapat tau saya tengok gambar2 tuh guna kanta. (ingat2 balik, memang kelakar... itulah penangan giler manik!!!) Hai macam2...tapi jangan tak percaya, sampai sekarang saya masih lagi menggunakan kanta bagi tujuan kerja2 gila tuh.

Okaylah saja nak kongsi pengalaman lucu dengan u all. Lagipun saya rasa sekurang2nya dapat jugak tolong resolvekan masalah mereka yang suka sangat tenung gambar baju manik kat majalah tu lama-lama.

BTW, thank you sesangat kat kakak yang advice saya pakai kanta tuh... Memang ngetop idea akak tuh... Jadi pada mereka yang pernah datang kelas saya tuh, sempat jugaklah saya kongsi pengalaman... and pada kawan2 yang sedang membaca esp. yang tengah 'gila' manik tuh, sila sediakan kanta pembesar selain daripada jarum, benang, manik, labuci, pen lukis, pembaris, dan sebagainya. Jadikan kanta pembesar sebagai alat yang wajib ada yea. Kalau yang dah terror menjahit tuh pun, stand by jeklah kanta tuh, manalah tau, kalau dan dan tuh, nak jugak, sure korang 'mengagau' mana nak cekau kanta kan . biasalah kita orang pompuan nih kan... kalau nak sesuatu tu, nak dan2 tuh jugak.. Tak sesabau nak tunggu.. Saya faham sebab saya pun tergolong dalam spesis tuh...

Salam ceria,
Nora


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net